DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 04.12.2023 16:51:37 

Historie létání v Jeseníkách

1946

Plachtění v Jeseníkách po II. světové válce (1.část)

Červenec 1946  

Někdy v zimě 1945/46 se Medlánečtí plachtaři doslechli, že němečtí letci před válkou a během ní intenzivně využívali dlouhou vlnu za Jeseníky. Dozvěděli se dokonce i zprávu o tom (a podobnou fámu jsme před lety slyšeli i my), že jistý německý plachtař údajně při letu ve zdejší vlně rozlámal svůj větroň. Povzbuzeni těmito „informacemi“ rozhodli se v Medlánkách zorganizovat v červenci 1946 společně s olomouckými plachtaři vlnové soustředění v Jeseníkách.  

Celá akce proběhla poblíž Petrových kamenů, na náhorní planině zvané Vysoká hole (dříve Hohe Heide), ve výšce 1463 m nad mořem.  

      Pohled od Petrových kamenů na Ovčárnu 1946    
Kliknout pro zvětšení: mapky turistická a historická, snímky Ovčárny a Pradědu s původní rozhlednou, obojí focené od Petrových kamenů


Vysoká hole a Jelení hřbet v podzimním "vlnovém" oparu (r. 2007)

Ještě před zahájením soustředění vytýčili plachtaři dráhu a zřejmě vybudovali i nějaké zázemí, přičemž využili dřevěné boudy, postavené německými plachtaři z předválečné doby, kteří z tohoto místa rovněž létali.

     

Tábor na Vysoké holi - horní obrázek: v pozadí Petrovy kameny (vlevo) a Praděd
- dolní obrázek: vlevo transportní vůz na Grunau Baby



Z Brna – Medlánek sem byl potom aerovlekem přelétnut Kranich OK-9237, který přistál přímo na místě, z Olomouce byla na transportním voze dopravena Grunau Baby IIb OK-8455 a naviják Horch.

   
  Doprava navijáku Horch od Ovčárny na Vysokou holi

V prvním týdnu tohoto soustředění panovalo pěkné letní počasí a proto se létalo pouze „ pokusně“ v termice z navijáku, samozřejmě se startem i přistáním přímo na Vysoké holi. Výskyt vlnového proudění v Jeseníkách, který předpokládá jihozápadní vítr, je totiž v červenci spíše ojedinělý. Navíc i kdyby se zde v létě vlna objevila, je velmi pravděpodobné, že právě Vysoká hole by byla schována pod fénovou oblačností. 
 
   

    Navijákový start olomoucké Grunau Baby IIb OK - 8455
 
  Pohled od Petrových kamenů na východ                                               Oprava větroně v polních podmínkách 

Ve druhém týdnu se pak počasí zhoršilo, citelně se ochladilo, zřejmě se už ani nelétalo a svůj „vlnový tábor“ plachtaři opouštěli za deště, mlhy a nepříjemné zimy, jaká se v Jeseníkách umí velmi často projevit i v létě. Medlánečtí a olomoučtí nadšenci si v jesenické vlně odsud tehdy nezalétali…

 
                Výlet na Praděd za špatného počasí                                                         Demontáž Grunau Baby před odjezdem


Transportní vůz na Kranicha

   
 
                                           Odvoz navijáku z Vysoké hole                                                             Po návratu na Medlánky

Dnes víme, že němečtí plachtaři létali na Vysoké holi (Hohe Heide). Také je velmi pravděpodobné, že využívali dlouhou vlnu za Jeseníky, ale těžko říci, jestli do ní startovali právě z tohoto krásného a zároveň drsného místa na hřebeni Hrubého Jeseníku.
 
Petr Hanáček, Jiřina Ivanová, 2007
Fotografie a některé údaje poskytl pan Pavel Lanštiak z Brna, 2003

Vyšlo v tisku:

Článek o plachtění na Vysoké holi v Rozletu z roku 1946
(poděkování J.Mezerovi z Loun)